Sinds de hele COVID-19 periode hebben we met z’n allen kunnen vaststellen dat het vaak interessant kan zijn om gewoon zelf over een privé-accommodatie te beschikken waarin of waarmee je op vakantie kan gaan. Heel wat mensen hebben er dan ook inmiddels voor gekozen om een caravan of een camper aan te kopen. Wanneer jij hebt gekozen voor de aanschaf van een caravan spreekt het voor zich dat je daar bepaalde kosten voor zal hebben betaald. In het bijzonder bij een nieuwe caravan kunnen deze kosten vrij hoog oplopen. Het afsluiten van een goede caravanverzekering zou er in dat geval voor kunnen zorgen dat je kan rekenen op een uitstekende dekking. Klinkt dit voor jou ook wel interessant? Verdiep je dan zeker in de onderstaande vijf tips. 

Tip 1: Een caravan valt niet (altijd) onder de dekking van je autoverzekering

In de praktijk is het zo dat er vaak een niet onbelangrijk misverstand bestaat voor wat de caravanverzekering betreft. Veel mensen gaan er bijvoorbeeld vanuit dat een caravan altijd onder de dekking valt van de autoverzekering die werd afgesloten. Dat is geen correcte aanname, integendeel. Ze valt namelijk in de praktijk slechts onder deze dekking wanneer de caravan is verbonden met de auto. Van zodra je de caravan loskoppelt geldt dat dus niet langer. Bovendien is het zo dat ook alleen de dekkingen uit de autoverzekering van toepassing zijn. 

Bovenstaande maakt meteen duidelijk dat het in de praktijk voor elke eigenaar van een caravan de moeite waard kan zijn om te overwegen om een speciale caravanverzekering af te sluiten. Wanneer je van plan bent om dit te doen moet je er wel altijd rekening mee houden dat er een keuze kan worden gemaakt uit verschillende mogelijkheden. Wat deze mogelijkheden nu precies zijn zal verderop deze pagina meteen duidelijk worden. Hoe dan ook, ook al beschik je over een prima autoverzekering, zelfs dan is je caravan verzekeren duidelijk nog steeds erg interessant. 

Tip 2: Let goed op de dekkingen van de caravanverzekering

De caravanverzekering is een verzekering die opgebouwd kan zijn uit verschillende dekkingen. Het is de verzekeraar zelf die in grote lijnen zal bepalen om welke dekkingen het daarbij precies gaat. Over het algemeen kan je rekenen op de dekkingen zoals hieronder aangegeven:

  1. Storm- en hagelschade;
  2. Brandschade;
  3. Diefstal- en inbraakschade;
  4. Aanrijding en vandalisme;

Bij het afsluiten van een verzekering voor je caravan is het naast de schadegevallen die worden gedekt ook van belang om stil te blijven staan bij de zogenaamde nieuwwaarderegeling die mogelijks kan worden aangeboden. Wanneer er sprake is van een nieuwe caravan die je hebt aangekocht zal je tot de vaststelling komen dat er hier vaak aanspraak op kan worden gemaakt. Bij diefstal of bij onherstelbare schade kan de caravan dan door de verzekeraar worden vergoed volgens de cataloguswaarde. Let wel op, het is zo dat deze regeling doorgaans slechts voor een beperkte tijd in stand wordt gehouden. Controleer hiervoor dus grondig de geldende voorwaarden. 

Tip 3: De behoeften aan een verzekering wordt steeds groter 

In het verleden kwam het bijzonder vaak voor dat mensen er niet voor kozen om een caravanverzekering af te sluiten. Dat is tegenwoordig wel even anders. Dat is onder meer het gevolg van het feit dat mensen zich er bewust van worden dat een caravan op verschillende manieren (ernstige) schade kan oplopen. Dit geldt niet in het minst voor het natuurgeweld dat mogelijks schade aan kan brengen aan jouw caravan. Ons weerbeeld is de voorbije jaren danig veranderd en vooral heel wat extremer geworden. Het spreekt voor zich dat daardoor ook het risico op beschadiging van je caravan is toegenomen. De caravanverzekering afsluiten is dan ook erg belangrijk geworden. 

De behoeften aan een caravanverzekering is uiteraard niet alleen maar groter geworden omdat ons weerbeeld extremer is geworden. Wat bovendien namelijk ook te denken van de groter geworden dreiging vanuit de hoek van een mogelijke diefstal of vandalisme? Dan hebben we het bovendien ook nog niet gehad over de veel hoger gelegen kosten die tegenwoordig zijn verbonden aan een caravan in vergelijking met vroeger. Naarmate er meer moet worden betaald voor het aankopen van een caravan spreekt het voor zich dat mensen die investering ook beter willen gaan beschermen. Ook dit spreekt uiteraard stevig in het voordeel van de caravanverzekeringen die je kan afsluiten.

Tip 4: Voer altijd een vergelijking uit voor je caravanverzekering 

Ga je een caravanverzekering afsluiten voor de door jou gekochte caravan? Dan is het altijd een prima keuze om ervoor te kiezen om een vergelijking uit te voeren tussen de verschillende caravanverzekeringen die er op de markt zijn terug te vinden. Bij het uitvoeren van een dergelijke vergelijking dien je er altijd op toe te zien dat er sprake moet zijn van een objectieve vergelijking. Bij voorkeur maak je dus geen gebruik van de tool op de website van een specifieke verzekeraar. Er zijn gelukkig ook objectieve vergelijkingssites waar je gebruik van zou kunnen maken. Voor deze websites geldt dat ze je doorgaans zonder probleem een neutraal eindresultaat kunnen garanderen. Hoe dan ook, wil je finaal kunnen rekenen op het afsluiten van een verzekering voor je caravan met interessante dekkingen en een minstens even interessant prijskaartje? Dan is het zeker de moeite waard om voor jouw potentiële verzekering een gedetailleerde vergelijking uit te gaan voeren.

Tip 5: Denk ook aan bijvoorbeeld een mogelijke voortent 

Heb je een geschikte caravanverzekering gevonden die je graag wenst af te sluiten? In dat geval is het van belang dat je niet alleen maar stil blijft staan bij de gewone dekking voor de caravan op zich. Het is bijvoorbeeld niet zelden zo dat mensen er ook voor kiezen om een voortent voor hun caravan te plaatsen. Wanneer er zich een schadegeval voordoet is de kans ontzettend groot dat je niet alleen de schade aan je caravan gedekt zal willen zien worden, maar ook aan de voortent. Controleer dus altijd of deze ook onder de dekking valt waar je op kan rekenen. Let wel op, standaard is dat eigenlijk zo goed als nooit het geval. Hier zal je dus echt bijzondere aandacht aan moeten schenken.

Klik hier voor meer informatie. 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.