Een bedrijf kan een geweldige organisatie hebben en uitstekend presteren, maar toch nog betere resultaten behalen als er ERP software wordt geïmplementeerd. Deze software kan namelijk worden beschouwd als de smeerolie tussen de verschillende afdelingen. Het belangrijkste effect van ERP software is, dat er veel overbodige administratieve handelingen uit de organisatie worden gehaald door de informatiestromen te vereenvoudigen. Daarnaast krijg je als organisatie meer grip op de bedrijfsprocessen. Een ander belangrijk gevolg van ERP software is, dat er met Business Intelligence waardevolle analyses van de bedrijfsresultaten kunnen worden gemaakt. Zie voor meer informatie https://www.afas.nl/blog/wat-is-erp-systeem.

Hoe ziet ERP software er in de praktijk uit?

ERP staat voor Enterprise Resource Planning. Vrijwel niemand in een bedrijf kan zich voorstellen wat implementatie van deze software voor zijn dagelijkse werkzaamheden betekent. Belangrijk om te weten bij een ERP systeem is, dat er wordt gewerkt met data, die voor alle afdelingen toegankelijk is. Er zijn dus geen dubbele gegevens meer, zodat fouten als gevolg van meerdere versies van een document worden geëlimineerd. Die data is op elke afdeling toegankelijk met behulp van modules. HR heeft een HR module, de afdeling Finance heeft een financiële module, etc.

Projecten

In een ERP omgeving wordt vrijwel uitsluitend gewerkt op projectbasis. De data uit de projecten zijn toegankelijk via alle modules, maar alleen vanuit de specifieke invalshoek van elke module. HR kan een project benaderen vanuit de inzet van personeel dat aan het project gaat werken en vanuit de urenadministratie die aan het project is gekoppeld. Finance kan het project alleen benaderen om de facturering en de inkoop voor het project te regelen, etc. Elke afdeling kan dus datgene doen wat nodig is om het project te laten slagen. Met een ERP systeem is het dan ook niet nodig om lange vergaderingen over de te volgen processen te voeren.

Voor- en nadelen

ERP software kan een organisatie veel brengen, maar er zijn ook nadelen. Het grootste voordeel is, dat organisaties veel efficiënter gaan werken doordat de bedrijfsprocessen veel beter op elkaar worden afgestemd. Ook is het gemakkelijker om inzicht te krijgen in de prestaties van de organisatie. Een nadeel is dat de implementatie van een ERP systeem impact heeft op de hele organisatie en erg tijdrovend is. Ook gaat de implementatie van een ERP systeem gepaard met een grote investering.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.