Twijfel jij of een motor wel bij je past en of het nou wel verstandig is om te beginnen met motorrijden? Veel mensen zien motorrijden als gevaarlijk. Ze hebben niet geheel ongelijk, je bent ook een stuk kwetsbaarder op een motor dan bijvoorbeeld in een auto. Belangrijk bij motorrijden is dat je goed voorbereid bent. Hierin is de eerste stap om een theoriecursus af te ronden en rijlessen te volgen. Voordat je je rijbewijs in handen hebt, moet je maar liefst drie examens doen. Daarnaast ligt het ook nog eens aan je leeftijd welk rijbewijs je krijgt. Hier zijn drie opties in, wanneer je 18 jaar bent krijg je een A1 rijbewijs, waarbij je een maximaal vermogen van 11kW mag rijden. Ben je 20 dan mag je voor je A2 gaan lessen, voor een motor van 35kW en wanneer je 24 bent mag je voor rijbewijs A3 gaan, waarbij je op elke motor mag rijden.

Om je goed voor te bereiden is het ook belangrijk dat je weet dat motorrijden veel verschillende voordelen heeft. Zo is het niet alleen leuk, maar is het ook nog eens echt goed voor je!

Het gevoel van vrijheid

Ten eerste geeft motorrijden je het gevoel van vrijheid. Dit komt ten eerste doordat je op een motor zit en niet in een volledig afgesloten auto. Je kunt gaan en staan waar je wilt, wanneer je wilt. Daarbij ben je ook in je eentje, wanneer er wel iemand achterop zit, is de kans op communicatie vaak laag. Dit zorgt ervoor dat je geen rekening hoeft te houden met anderen en dat je echt je eigen weg kunt gaan. 

Met een motor kom je vaak ook sneller op bestemming aan. Doordat je bij een file tussen de auto’s door kunt rijden en in steden ook vaak wegen binnendoor kunt pakken ben je vaak sneller. Ook kun je met een motor vaak sneller ergens parkeren. In een stad zijn parkeerplaatsen voor auto’s vaak moeilijk te vinden met een bruisende stad. Een motor kun je sneller ergens kwijt en mag op de stoep geparkeerd worden.

Motorrijden is goed voor je!

Wist je dat motorrijden goed is voor je gezondheid? Uit onderzoek is gebleken dat motorrijden stress vermindert. Hierbij speelt wel mee of je het zelf erg spannend vindt of niet. Wanneer jij je comfortabel voelt op de motor kan een stuk rijden je stress verlagen. 

Zo bleek uit onderzoek dat de gemiddelde hartslag en de adrenaline daalde. Terwijl de alertheid juist steeg. Motorrijders zijn een stuk meer bezig met wat er om hen heen gebeurt dan dat autorijders zijn. Zo worden alle irrelevante dingen weggefilterd door een motorrijder en wordt er meer gefocust op waar zij mee bezig zijn. 

Wanneer jij comfortabel bent met motorrijden kun je bij stress het beste een blokje om. Zo zorg je ervoor dat je stress weer afneemt en dat je wat alerter wordt. 

Goedkoper dan een auto

Naast dat je je volledig vrij voelt en dat het goed is voor je gezondheid is motorrijden ook nog eens goedkoper dan autorijden. De meeste motoren rijden zuiniger, dit komt doordat een motor lager is in gewicht dan een auto. Daarnaast ben je met een auto veel geld kwijt aan wegenbelasting en verzekeringen. Door het lagere gewicht van een motor is de wegenbelasting ook een stuk lager. Daarnaast betaal je ook voor de verzekering vaak een stuk minder. 

Ondanks dat het een stuk goedkoper is kiezen veel mensen ook voor een auto. Een auto komt soms toch wat gemakkelijker uit. Voor wanneer je bijvoorbeeld met meerdere mensen op pad gaat of je verschillende spullen mee moet nemen. Gelukkig hoef je geen keuze te maken tussen de twee en kun je gemakkelijk beide hebben. 

Hier moet je op letten voor je begint met motorrijden

Voordat je op de motor mag stappen moet je lessen volgen. Er zijn veel rijscholen in verschillende steden die motorrijlessen aanbieden. Zo ook Motorrijschool Delft. Hier wordt je binnen korte tijd opgeleid tot een ervaren motorrijder, zodat jij snel op je motor kunt gaan en staan waar je wilt. 

Voor je op je motor kunt stappen is het dus belangrijk om je rijbewijs te halen. Ook moet je rekening houden met de verschillende kosten die erbij komen kijken. Zo is het belangrijk dat je goede motorkleding en een helm koopt. Mocht je dan ooit een ongeluk krijgen, zullen deze spullen jou beschermen. Het is daarom belangrijk dat deze van goede kwaliteit zijn. Ook moet je verzekerd zijn en de wegenbelasting betalen. Om ervoor te zorgen dat je goed weet wat de kosten zijn, kan het handig zijn deze van tevoren in kaart te brengen. 

Als laatste is het belangrijk dat jij je skills onderhoudt en je motor zelf. Wanneer je motor in goede conditie is, kun jij veilig op pad. Ga ook regelmatig op pad, het onderhouden van je motorvaardigheden is erg belangrijk. 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.