Vanwege de toenemende bewustwording van de negatieve impact van het toerisme op het milieu en lokale gemeenschappen, is er tegenwoordig meer focus op duurzame vakanties. Door middel van een duurzame vakantie, kun jij als vakantieganger bijdragen aan het verminderen van je ecologische voetafdruk en een duurzame ontwikkeling ondersteunen. Benieuwd hoe jij een verschil kunt maken? Lees dan snel verder en ontdek wat jij tijdens je vakantie kunt betekenen. 

Ook hotels nemen duurzame maatregelen

Niet alleen jij als vakantieganger kan een verschil maken bij het uitkiezen van je vakantie. Er zijn ook veel hotels die verschillende maatregelen nemen om duurzamer te worden. Hieronder vind je enkele voorbeelden:

 • Efficiënt gebruik van energie: hotels investeren steeds meer in energiezuinige verlichting en in automatische systemen om het energieverbruik te verminderen. Veel hotels werken met een key-card, waarbij de verlichting automatisch uitgezet zodra je je keycard verwijderd uit het kastje. Zo wordt er dus bespaard op energie!  
 • Waterbesparing: steeds vaker maken hotels gebruik van waterbesparende apparaten en wordt het hergebruik van handdoeken en lakens gestimuleerd. Kijk maar eens goed rond in je hotelkamer. Daar vind je steeds vaker milieukaartjes terug, waarop staat aangegeven dat je handdoeken alleen worden vervangen wanneer je ze op de grond neerlegt. 
 • Afvalbeheer: afval in hotels wordt steeds vaker gerecycled en gescheiden. Daarnaast wordt er ook steeds meer gebruik gemaakt van duurzame, herbruikbare materialen waardoor het afval tot een minimum wordt beperkt. 
 • Duurzaam voedsel: hotels werken met lokale boeren en leveranciers samen om duurzaam voedsel aan te bieden in de restaurants.
 • Natuurbehoud: hotels met alleen beton maken steeds vaker plaats voor resorts met groene tuinen. 

Dus wat kan jij doen als vakantieganger?

 • Kies je accommodatie zorgvuldig uit. Er is een opmars te zien in het aantal kleinschalige hotels. Hier kun je op een unieke plek overnachten, door bijvoorbeeld te kiezen voor een agriturismo aan het Gardameer in plaats van een grote camping. 
 • Overnacht in een hotel met keurmerk. Overnachten in een duurzaam hotel? Kies dan bijvoorbeeld voor een boutique hotel op Tenerife met een duurzaamheidkeurmerk of milieucertificering. Met zo’n keurmerk, weet je zeker dat een hotel duurzame maatregelen neemt. 
 • Ga zorgvuldig om met energie. Vergeet de lampen en de airconditioning in je appartement of hotelkamer niet uit te zetten, wanneer je de kamer verlaat. Zijn je handdoeken schoon? Gebruik ze dan nog een keer. Dit bespaart weer een extra wasje. 
 • Dineer bij een lokaal restaurant. Een steentje bijdragen aan de lokale bevolking? Doe je boodschappen bij een lokale supermarkt of ga uit eten in een lokaal restaurant. 
 • Maak gebruik van het openbaar vervoer op de fiets. Waarom zou je met de auto gaan als je ook kunt wandelen of fietsen? Zo kun je gelijk aan je conditie werken in de frisse buitenlucht. Is de afstand te ver? Neem dan eens vaker de bus of metro. 
 • Beperk je afval en recycle. Neem een herbruikbare tas mee voor de boodschappen en vul je eigen drinkfles. Zo denk je niet alleen aan het milieu maar bespaar je ook nog eens geld in je portemonnee. 

Door deze en andere duurzame maatregelen te nemen, kun jij als vakantieganger bijdragen aan een positieve ontwikkeling op het gebied van duurzaam toerisme. Dat doe je natuurlijk niet alleen, want hotels dragen ook steeds meer bij aan duurzaamheid. En als we allemaal ons steentje bijdragen, dan kunnen we samen nog lang genieten van duurzame vakanties op de mooiste plekken. Dus wees zorgvuldig met het milieu en draag ook je steentje bij.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.