Een gloednieuw initiatief dat vooral buitensporters en bergwandelaars kunnen waarderen. The Peaks of the Balkans is als een nieuw toeristisch gebied ingericht en beslaat de bergruggen van zowel Kosovo, Montenegro als ook Albanië. Wandelclubs en lokale toeristische organisaties sloegen de handen ineen om met Duits geld een nieuwe bestemming te ontwikkelen voor het bergtoerisme. Onder andere is een transnationaal trekkers pad uitgezet.

Nog volstrekt onbekend, The Peaks of the Balkans

Dit initiatief is zo bijzonder omdat je via wandelpaden nu de kans krijgt door een van de meest afgelegen berggebieden van de westelijke Balkan te hiken. Herderspaden en rotspaden zijn aan elkaar verbonden tot een slingerende route die tot 2300 m hoogte reikt. Onderweg wacht een veelzijdig panorama aan trots bergland dat zakt in groene valleien en knipoogt met kristalheldere bergmeren. De route voert langs watervallen en rivieren en doet zo nu en dan een geïsoleerd bergdorpje aan waar de tijd stil heeft gestaan.

The Peaks of the Balkans: Dwars door de vervloekte bergen

Het bijzondere aan dit internationale berggebied is dat slechts twintig jaar terug er eigenlijk niemand kwam. De hele regio was zeer ontoegankelijk en werd daarom door het toerisme gemeden. Daar komt nu verandering in. Bezoek deze regio nu ze nog heel maagdelijk is en je hebt de wandelervaring van je leven. Die wandelervaring heet The Peaks of the Balkans Trail en voert liefst 192 km lang door ongerept bergterrein. Via deze route krijg je nu eindelijk de kans de zuidelijke randen van de Dinarische Alpen mee te maken. Die Alpen worden ook wel ‘de vervloekte bergen’ genoemd; ze zijn terra incognita voor bijna iedereen behalve de paar mensen die zich er ophouden. Uitgangspunt van de Trail is dat cultureel, natuurlijk en spiritueel erfgoed van de berggemeenschappen behouden blijft. 

Drie startpunten voor de voettocht door The Peaks of the Balkans

Je kunt de trektocht starten vanuit liefst drie landen:

• Theth in Albanië

• Plav in Montenegro

• Peja in Kosovo

Afhankelijk van een goede conditie kun je het parcours in tien tot twaalf dagen doen. Berguitrusting, EHBO-kit, mobiele telefoon en waterdichte kleding zijn net als goede wandelschoenen een vereiste. Want ook al is de route goed gemarkeerd nu en dus bewegwijzerd, je komt wel deels door volstrekt onbewoond berggebied. 

Voorbereiding is nodig voor deze fascinerende trektocht

Aan te raden is om deze tocht te doen in een groepje en dan onder begeleiding van een gids. Het is namelijk echt een woeste tocht, zeker naar Europese maatstaven. Langs het pad doemen zo nu en dan ‘Kullas’ op, authentieke berghutten waar je nachtrust kunt vinden. Besef wel dat je verder echt door een niemandsland trekt. Neem dus voor onderweg voldoende eten en drinken mee. Je komt in The Peaks of the Balkans geen supermarkten tegen. Alleen in grotere dorpen kun je je rantsoen aanvullen. Ben je zo’n durfal die met je eigen groepje de tocht wil doen en geen gids hoeft? Bereid je dan heel goed voor en besef dat je onderweg op hoogte ineens landsgrenzen oversteekt. Vroeger was dat een bureaucratisch drama. Kosovo, Montenegro en Albanië hebben daarna de procedures iets vereenvoudigd. Maar zelfs nu moet je als trekker minstens 15 dagen van tevoren goedkeuring vragen bij instanties vanuit het land waar je de tocht start. 

Wil je het toch wat rustiger aan doen? Bekijk dan wat je allemaal kan doen met vakantie Balkan.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.