Voor ons mensen geldt dat we er ons in de praktijk het best bij voelen wanneer we ons leven strak in de hand kunnen houden. Dit geeft een bepaald gevoel van controle en veiligheid of zekerheid. Ook voor wat het levenseinde betreft is het zo dat veel mensen over zeer concrete wensen beschikken die ze graag ingewilligd willen zien worden. Wanneer dat eveneens geldt voor jou kan het aan te raden zijn om deze wensen op papier te zetten zodat er geen twijfel over kan bestaan. Lijkt dit jou ook wel wat? Dan kan het sterk aan te raden zijn om ervoor te kiezen om een wilsverklaring op te stellen.

Wat is een wilsverklaring?

Een wilsverklaring is een document dat de wensen bevat van een bepaald persoon met betrekking tot diens (mogelijke) levenseinde. Voor deze verklaring geldt dat ze wordt aangesproken en gebruikt op het ogenblik dat de persoon in kwestie niet langer in staat is om zelf de nodige beslissingen te kunnen nemen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan:

  • De situatie waarin je in een zware coma ligt;
  • De situatie waarin je een zwaar ongeval hebt gehad en de artsen je niet meer bijkrijgen;

Heb je een wilsverklaring laten opstellen en heb je mensen op de hoogte gebracht van het bestaan van dat document? Dan is het voor de nabestaanden duidelijk welke wensen ze precies moeten volgen. Dit kan voor de persoon in kwestie een geruststelling zijn terwijl dit bij de nabestaanden de vrees om zware beslissingen te moeten nemen enigszins weg kan nemen. 

Wat kan je in zo’n document allemaal opnemen?

De wilsverklaring is een document die je in de praktijk eigenlijk zo omvangrijk kan maken als je zelf wil. Jij als persoon en alleen jij zal bepalen wat er allemaal in wordt opgenomen. Enkele zaken die je echter in kan vermelden hebben we alvast even hieronder op een rijtje gezet:

  • Wil je wel of niet gereanimeerd worden?
  • Wil je graag een behandelverbod inroepen? 
  • Wil je beademd worden of niet?
  • Wil je een dialyse kunnen krijgen of niet?
  • Wil je wel of geen sondevoeding? 
  • Wil je opgenomen worden in een ziekenhuis of niet?
  • Wil je opgenomen worden op de intensive care of niet?

Bovenstaande zijn slechts enkele van de vele verschillende zaken die opgenomen kunnen worden in een dergelijk document. Er zijn uiteraard ook nog heel wat andere punten die je kan opnemen.

Hoe kan je zo’n document laten opstellen?

Nu je weet wat er allemaal in zo’n wilsverklaring opgenomen dient te worden is het van belang om eveneens te ontdekken op welke manier je zo’n document nu precies kan laten opstellen. Wat dit betreft is het ontzettend belangrijk om te weten dat de inhoud van zo’n document danig kan verschillen. Met andere woorden, het is niet zomaar de bedoeling om eender welk concept zomaar van het internet af te halen. Doe je dat wel? Dan bestaat het risico dat je daardoor één en ander helemaal niet goed voor elkaar hebt. Het laten opstellen van een dergelijk document door een jurist of advocaat wordt om die reden sterk aanbevolen. Dit is zeker het overwegen waard.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.